Skip to content

Art of Vinyl

Art of Vinyl (John van Luijn)

1. Stel jezelf eventjes voor, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is John van Luijn. Ik woon in Nijmegen en ben professioneel platenverkoper. Mijn vak is het inkopen van singles, LP’s en CD’s. Ik doe dit fulltime en daarvoor reis ik het hele land door. Van Groningen tot Zeeland en van Goes tot Den Helder en overal daartussen. Ik kom op veel plaatsen waar ik voorheen nog nooit geweest was.

2. Waarom heb je ervoor gekozen een onderdeel te worden van Make My Day?
In eerste instantie omdat Jan mij benaderd heeft. Hij vroeg of ik daar interesse in had en ik heb er met name voor gekozen omdat het wat nieuws was. Voor mijn hobby loop ik al 40 jaar beurzen af maar nog nooit had ik platen in een winkel verkocht. Ik ben altijd in voor iets nieuws.

3. Hoe ben je gestart met het merk Art of Vinyl?
15 jaar geleden vond ik een pick up op zolder. Dat vond ik zo leuk dus ik dacht ik ga plaatjes kopen. Vanaf die dag ben ik elke zondag wel naar 2 of 3 rommelmarkten geweest. Tot dat iemand zei koop die hele doos, daarmee kan je winst maken. Dus dat heb ik gedaan en het smaakte naar meer. Vanaf dat moment ben ik langzaamaan grotere partijen gaan kopen. Zo heb ik 12 jaar lang 3 beurzen per jaar gedaan als extra inkomen en een jaar geleden ben ik daar officieel professioneel mee geworden. Dus het is van hobby uitgelopen tot mijn vak.

4. Je hebt een breed assortiment vinyl platen, hoe kom je aan deze unieke muziek en hoe sorteer je welke platen er bij Make My Day worden verkocht?
Ik ga in dit geval niet van mijzelf uit, maar echt van de consument. Natuurlijk is er wel een overlap met de beurzen waar ik op sta en de winkel, want sommige platen zijn nou eenmaal populair. Wat ik als trend zie op tv, wat ik hoor op de radio en wat ik op de beurzen meemaak. Dus de consument is leidend.

5. Wat was je eerste vinyl plaat die je kocht en luisterde? En waarom juist die plaat?
De mensen die lange tijd al vinyl aan het verzamelen zijn weten allemaal nog welke plaat hun eerste plaat is. Dat laat misschien wel zien waarom vinyl terugkomt daar is toch meer een band mee. Mijn eerste was Santana, een singeltje, She is not there. In 1975 was dat. Je koopt iets omdat je het mooi vindt. Muziek raakt je en die raakte mij anders zou ik het nooit gekocht hebben.

6. De laatste tijd zijn vinyl platen een trend, waarom denk je dat Vinyl platen weer helemaal hip zijn geworden?
Het is een gevoel. Ze kopen iets wat een bepaald gevoel geeft en ze vinden het prettig dat ze weer moeite voor iets moeten doen. Er is vandaag de dag zoveel toegankelijk en ook zoveel zo vluchtig toegankelijk dat het bijna geen waarde heeft. Mensen hebben behoefte aan iets wat duurzaam is en authentiek is. Een plaat kopen is een soort van statement dat je iets hebt om voor te zorgen. Het is een stukje gezelligheid, romantiek lekker samen naar een platenbeurs. Veel herinneringen hangen eraan vast. Het is een feelgood product en vooral ook iets tastbaars.

7. Hoe zie jij de toekomst van Art of Vinyl?
Ik ben geen man van dromen. Ik ben heel erg van het nu. Ik heb geluk dat het nu een hype is en dat het makkelijk verkoopt. Er zit nu hier goede energie in. Ik kijk hoe het loopt maar ben ook alert op wat er op mijn pad komt.

8. Heb je nog tips voor jonge ondernemers zoals Make My Day?
Als je wilt ondernemen is het belangrijk een goede balans te vinden tussen het volgen van je gevoel en van je hart en tegelijkertijd ook heel realistisch zijn. Echt twee voeten op de grond hebben staan. Kijken of je ideeën die je hebt en de keuzes die je wilt maken ook echt realistisch zijn, haalbaar en of het ook iets is wat echt uit jezelf komt.