Skip to content

TAJ

TAJ (Choanou Aalders & Shardey Aalders)

http://www.taj.nl/nl/
https://www.facebook.com/taj.trouwaanjezelf/?fref=ts
https://www.instagram.com/tajamsterdam/

1. Stel jezelf eventjes voor, wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij, Choanou (30) en Shardey (27) Aalders, zijn zussen, best friends en oprichtsters van het fair en duurzame sieradenmerk Taj. Taj (spreek je

uit als Tash) is Sanskriet voor juweel en is de afkorting van ‘Trouw aan jezelf’. Onze sieraden zijn dan ook net iets meer dan gewoon sieraden. Elk van onze sieraden is een statement en een herinnering aan hetgeen waar wij en onze tribe voor staat. Zoals dromen én doen. Je hart volgen. Dapper zijn en opkomen voor dat waar jij in gelooft. Leven uit hoop en liefde in plaats van angst. En leven in harmonie – met jezelf, anderen én de aarde. Vandaar ook ons faire en duurzame inslag.

2. Waarom hebben jullie ervoor gekozen een onderdeel te worden van Make My Day
Daar kunnen we heel kort in zijn: omdat het simpelweg de allerleukste, -mooiste en -fijnste winkel is in onze hometown Nijmegen. Dat de mensen ook nog zo leuk zijn om mee samen te werken, is een prachtige bonus.

3. Hoe zijn jullie gestart met het merk Taj?
We wilden altijd al samen ondernemen en – wat het ook ging worden – het móest iets te maken hebben met ontwikkelingssamenwerking, women empowerment en duurzaamheid. Daarnaast wilden we iets doen met ons verlangen een tribe samen te brengen van like minded souls. Het idee om een productiefaciliteit op te zetten in een ontwikkelingsland waar vooral vrouwen zouden werken om een fair en duurzaam product te maken, ontstond al snel. Dat het sieraden zouden zijn, ontstond pas later. Trouw aan jezelf leven is een mantra waar we ons ons hele leven door hebben laten leiden. Toen iemand ons daarop wees, dachten we opeens aan ringen. Met de jaren is ons assortiment uitgebreid naar andere sieraden, zoals ear en nose cuffs.

4. Het merk Taj is heel duurzaam en staat bekend om zijn Fair Productie. Kunnen jullie uitleggen wat dat precies inhoudt?
Onze sieraden worden met de hand gemaakt van gerecycled zilver en goud. Door gerecycled materiaal te gebruiken, dragen wij niet bij aan het in stand houden van de verschrikkelijke praktijken die je in zilver- en goudmijnen aantreft. De meeste van deze milieuvervuilende mijnen bevinden zich in ontwikkelingslanden en 90 procent van alle goudmijnwerkers werkt dan ook in arme, afgelegen gebieden. Tijdens het winningsproces worden mensenrechten bovendien zelden gerespecteerd. Dat wij fair produceren houdt in dat wij onze makers een eerlijk loon betalen en ervoor zorgen dat zij in een veilige omgeving werken, binnen reguliere werkuren. Ook garanderen wij dat er geen kinderen in het productieproces van onze sieraden participeren.

5. Jullie reizen veel voor jullie werk. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om naar Bali te gaan met jullie productie. Hebben jullie nog een persoonlijk band met het land?
We hebben er in eerste instantie om praktische redenen voor gekozen om in Bali te gaan produceren. Zo is Bali bijvoorbeeld een Hindoeïstisch eiland waar je als vrouw veilig zaken kunt doen, is er verspreid over Indonesië veel zilver voorhanden en staat Indonesië bekend om haar enorm getalenteerde goud- en zilversmeden. Hoewel we in meer landen willen gaan produceren, was Bali daardoor een prachtig startpunt. Doordat we nauw samenwerken met onze producenten, er een vast woonplekje hebben en veel tijd op het eiland spenderen, hebben we inmiddels een hechte, en super liefdevolle band met Bali. Het eiland is ons tweede thuis en de mensen die we hebben leren kennen zijn als familie.

6. Zijn jullie in het dagelijks leven ook veel bezig met duurzaamheid?
Absoluut. We eten beiden bijna uitsluitend veganistisch en kopen zoveel mogelijk faire en duurzame producten, zowel in de supermarkt als bijvoorbeeld in kledingzaken. Of wij dan 100% groen en verantwoordelijk zijn? Nee. Soms kan het even niet anders, en het moet natuurlijk allemaal ook leuk blijven. Maar we doen ons best.

7. Welk item van jullie collectie vinden jullie het allermooist als je zou mogen kiezen?
Ai, dat is als vragen wie je lievelingskind is! Alle sieraden zijn met liefde ontworpen, om verschillende redenen en tijdens verschillende reizen. Allemaal zijn ze anders, maar allemaal zijn ze helemaal ons. Een mooiste stuk kunnen wij echt niet kiezen.

8. Waar halen jullie iedere keer weer jullie inspiratie vandaan?
De meeste sieraden hebben wij ontworpen tijdens onze reizen. Zo is de collectie Bourbon Orleans bijvoorbeeld ontworpen vanuit New Orleans, waardoor die collectie geïnspireerd is door de lokale, charmante en veelal Victoriaanse architectuur, de moerassen, de voodoo, de muziek. Dat combineren we met inspiratie die meer van binnenuit komt, zoals gevoelens, herinneringen, persoonlijke associaties en diverse culturen. Op die manier wordt iedere collectie een bijzonder en eclectisch geheel.

9. Hoe zien jullie de toekomst van Taj?
Ons grootste droom is om ateliers te kunnen bouwen over de wereld, waar we educatieve programma’s kunnen aanbieden, opvang voor vrouwen en opvang en scholing voor hun kinderen. Een plek waar vrouwen die in moeilijkheden zitten een vak kunnen leren, hun zelfstandigheid kunnen terugwinnen en coaching kunnen krijgen om mentale wonden te genezen. Je kunt hierbij denken aan jonge meisjes die uit de prostitutie zijn gered in landen als Cambodja, maar ook aan IDP’s (internally displaced people) die hebben moeten vluchten binnen hun continent en opnieuw moeten beginnen. De producten die deze dames zouden maken, zouden in onze droom wereldwijd verkocht worden zonder ooit concessies te hoeven doen aan onze duurzame en faire idealen.

Taj is een Amsterdams lifestyle brand dat sinds 2013 unieke zilveren sieraden met een verhaal ontwerpt. And what a story it is. Puur Dutch design, ontworpen door twee free-spirited zussen en handgemaakt met liefde van gerecycled zilver op Bali onder fair omstandigheden. Taj is een melting pot van idealen & culturen en passie voor design, sustainability en ontwikkelingssamenwerking.

Onze stukken zijn een bold brew van Dutch design en traditioneel Balinees handwerk. Ieder Taj sieraad heeft haar eigen product-story en ‘go-to quote’ waarmee ze herinnert aan een levensfilosofie, personal message of feeling, zoals durven loslaten, meer dansen of het gevoel van zomernachten. Alle sieraden zijn bovendien een talisman voor het kernideaal van Taj: leef een leven trouw aan jezelf, ‘cause nobody can be you, better than you’.